'Bij jou doen we zo vaak spelletjes,' zegt mijn leerling Souhalia, 'Moeten we niet eens écht leren?' Souhalia is erg ambitieus en wil journaallezeres worden. Ik wenk haar en fluister op samenzweerderige toon: ’Kun je een geheimpje bewaren?’ 'Eh…misschien,' zegt ze. Ze gelooft gelukkig niet zomaar alles wat haar meester zegt! Een goeie eigenschap voor een journalist in de dop. 'Ik zal je iets verklappen,' 'Ik heb stiekem heel veel lessen in die spelletjes verstopt,' zeg ik. Op die manier leer je zonder dat je het doorhebt.’ 'Ja, ja, dat zal wel,' zegt Souhalia wantrouwig en trekt haar linker wenkbrauw op. 'Ik heb er zelfs een opleiding voor gevolg,' verklap ik haar. 'Dat heet ludodidactiek!' 'Ludowattes?' 'Ludodidactiek is een les waarbij je het doel probeert te behalen door er een spel van te maken of het in een verhaal te verpakken. 'En dat werkt?' 'Kijk maar naar dit filmpje daarin vertelt professor Erik Scherder hoe belangrijk spelen is. Ze gelooft er waarschijnlijk niks van als ik haar vertel dat er nog veel meer deskundigen zijn, die hetzelfde zeggen. 1. Betere cognitieve prestaties Studenten die vaker spelen scoren hoger op cognitieve prestaties. Door spel ontwikkelt de frontaal-schors zich, dat deel van de hersenen is belangrijk voor plannen en aandacht, maar ook voor het aanpassen van gedrag. In spel zitten ook veel intellectuele componenten. Professor Erik Scherder: 'Er is een relatie is tussen geheugen, cognitieve functies en bewegen. Men denkt: liever een uurtje meer rekenen en uur gym minder. Maar door te bewegen ga je beter rekenen! Als je luier wordt, wordt je dus ook dommer!’ 2. Spelen zorgt voor positieve emoties. Iedereen vindt spelen leuk want bij spelen komen geluksstofjes vrij die je helpen te ontspannen, stress tegen gaat en je pijngrens verhoogt. Door te spelen ontwikkel je doorzettingsvermogen en leer je met angst en boosheid om te gaan. 3. Je leert socialer gedrag en aanpassingsvermogen Via spel kunnen kinderen oplossingen zoeken voor conflicten en leren en oefenen hoe ze zich sociaal moeten gedragen. Kinderen die op jongere leeftijd niet kunnen spelen krijgen later grote problemen en vertonen onaangepast gedrag en agressief gedrag. 4. Door te spelen ontwikkel je je motoriek. 5. Actief spelen vergroot de motivatie Ieder kind op de wereld is gek op spelen en kan dat van nature. Door je lessen spelenderwijs aan te bieden leren ze dus met veel plezier. 'Door actief te spelen en te bewegen stimuleer je de frontale lob in de hersenen, het gebied dat belangrijk is voor initiatief en van motivatie.' 6. Leren door te spelen houd je langer vol Leerlingen die in de klas nog geen 5 minuten stil kunnen zitten, wiebelig zijn en veel aandacht vragen, houden het actieve leren door ervaren, spelen, ontdekken met gemak 1,5 uur vol. Om ervoor te zorgen dat mensen voldoende spelen komt er een gelukshormoon vrij waardoor je het wilt blijven spelen. Maar we kunnen toch niet de hele dag spelen?
'Nee, natuurlijk niet. Het moet wel leuk blijven! Je hoeft niet de hele dag te spelen, het gaat om de balans! Michel Linthorst
2 Comments
Conny Bergé
20/11/2016 11:04:14 am
Mooi als ook nog de combinatie wordt gemaakt met de tijden waarop gespeeld/geleerd wordt. Vanuit de chronobiologie is steeds meer bekend over de Kracht van Wanneer. Daarmee rekening houden vergroot de cognitieve prestaties, de physieke (integraal) en psychische gezondheid/welbevinden (dus incl. emoties/gedrag), de focus, creativiteit, geheugen. Gezonde tijden dus voor spelen, leren, eten, ontspannen en........slapen.
Reply
Michel Linthorst
20/11/2016 01:38:22 pm
Dank je Conny voor je aanvulling. Kun je me verwijzen naar een website of publicaties. Ik zou er graag mee van weten.
Reply
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Werkboek:
|