“Amir, hoe was je weekend?” “Goed, meneer.” “Wat heb je gedaan?” “Eh… niks, meneer.” “Niks? Heb je geslapen, gegamed, Netflix gekeken?” “Ja…” “Welke film heb je gekeken?” “Eh… weet ik niet meer.” Mijn minst succesvolle poging ooit om mijn ISK-leerlingen aan het praten te krijgen. In het Nederlands welteverstaan. Want in het Arabisch of Oekraïens kletsen ze elkaar de oren van de kop! Vandaag pak ik het anders aan. “Jullie gaan je eigen bedrijfje starten.” “Nee, meneer, alsjeblieft niet!” “Hoe gaaf is dat? Jullie bedenken een nieuw product of dienst. Iets wat nog niet bestaat en wat jij helemaal te gek vindt. Je maakt een website, een poster, een PowerPoint, een logo, een slogan, reclame op de socials, een instructievideo en over acht weken geven jullie een presentatie.” “Zo veel? Wat hebben we daaraan?” vraagt Amir. “Als je een goed plan hebt, kun je er misschien wel geld mee verdienen.” “Ja hoor,” zegt Abdulah cynisch. “Ik meen het serieus. Weet je hoeveel mensen hun geld verdienen met hun eigen bedrijf? Dus waarom zouden we daar niet een beetje mee oefenen?” Het werkt! Ze gaan aan de slag Ze overleggen met elkaar in het Nederlands. Het is immers de enige taal waarin Amir en Ivan elkaar een beetje begrijpen! Slim van mij, twee kinderen met een andere moedertaal samen laten werken. Ik begrijp heus wel dat het lastig en vermoeiend is, zo'n andere taal. En Anne trilt als een rietje wanneer ze voor de klas staat. Maar dat is een kwestie van vaak doen. Daarom eindig ik iedere dag met 30 seconds. Op kaartjes heb ik woorden uit Taal Compleet geschreven die ze aan elkaar moeten omschrijven. Ze worden steeds fanatieker. Het plezier spat ervan af! Ik probeer mijn leerlingen iedere dag vrolijk naar huis te sturen! Dat lukt goed met deze spelletjes. Eindelijk durven ze ook fouten te maken! "Hoe gaat het met jullie bedrijfje,' vraag ik nieuwsgierig.
Marek is ook in zijn element. “Wil je ons filmpje zien, meneer?” Een zware stem kondigt het product aan: Glow-locks, haargel die van kleur verandert – supergaaf voor in de disco. “Van wie is die stem? Welke software gebruik je?” “Dat is mijn stem, meneer!” “Ik kan het bijna niet geloven." Hij klinkt als David Attenborough. De hele klas reageert enthousiast. “Hoe heb je dat gedaan?” vraag ik steeds vaker. Ze noemen allerlei apps waar een ‘boomer’ als ik nog nooit van gehoord heeft. Van mij mogen ze alles gebruiken wat er online te vinden is. Maar er één belangrijke regel: “Jullie mogen alles checken op taalfouten, maar tijdens de presentatie moet je het doen met een paar steekwoorden. De zinnen moeten écht jouw zinnen zijn.” En wat blijkt? Het is een van de meest effectieve én leukste manieren om Nederlands te leren. Hun enthousiasme zorgt voor een steile leercurve. Natuurlijk blijven de reguliere taallessen, de basis, maar dit project stimuleert ook hun zelfvertrouwen, creativiteit en de sfeer in de groep. Bij de eindpresentatie zit een jury van leerlingen, de directeur en docenten klaar om te luisteren. Ze zijn stiknerveus Ik wrijf zo onopvallend mogelijk in mijn ogen. Ik zit stiekem een beetje trots te zijn! Michel Linthorst - www.7LifeSkills.org Docent, 7LifeSkills-bedenker en trainer Auteur van het werkboek: 7 Life Skills voor jongeren Wil je met jouw groep ook dit project doen? Download gratis de projectbeschrijving Nog 3 tips om je leerlingen aan de praat te krijgen
1. Maak taal tot een spel: Gebruik taalkaartjes, woordspelletjes, 7 Life Skills-oefeningen gooi de bal of een quiz als 30 seconds of Kahoot waarin leerlingen Nederlands moeten spreken om punten te scoren. Spelelementen halen vaak spanning weg en motiveren leerlingen om te oefenen. 2. Voer rollenspellen in dagelijkse situaties: Laat leerlingen alledaagse situaties oefenen, zoals boodschappen doen of een bezoek aan het gemeentekantoor. Dit geeft hen praktische taal die ze meteen kunnen gebruiken in het dagelijks leven. 3. Laat leerlingen vertellen over hun passie of interesses: Geef leerlingen de kans om in het Nederlands te praten over een hobby, sport of iets waar ze gepassioneerd over zijn. Door over bekende onderwerpen te spreken, voelen ze zich vaak zelfverzekerder en groeit hun spreekvaardigheid sneller. Wil je weten wat de achtergrond is van deze strategie? 1. Actief leren door projecten zorgt voor meer betrokkenheid en verdiept het begrip bij leerlingen. 2. Plezier in leren verhoogt de intrinsieke motivatie, waardoor leerlingen langer gemotiveerd blijven en effectiever leren. 3. Sociale interactie tijdens samenwerking versterkt taalverwerving, zelfvertrouwen en spreekvaardigheid. 4. Het leggen van verbanden in een grotere context helpt leerlingen om nieuwe kennis beter te onthouden en toe te passen. Bronnen Freeman, S. et al. (2014). Active learning increases student performance in science, engineering, and mathematics. Proceedings of the National Academy of Sciences. Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2000). The” what” and” why” of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry. Vygotsky, L. S. (1978). Mind in Society: The Development of Higher Psychological Processes. Harvard University Press. Bransford, J. D., Brown, A. L., & Cocking, R. R. (2000). How People Learn: Brain, Mind, Experience, and School. National Academies Press.
0 Opmerkingen
Je opmerking wordt geplaatst nadat deze is goedgekeurd.
Laat een antwoord achter. |
Werkboek:
|