1. Ga uit van je eigen kracht Beleidsbepalers in het onderwijs proberen je vaak de wet voor te schrijven. Alsof jij zelf niet kan nadenken! En niet zou weten hoe je het beste uit je leerlingen haalt! Vertrouw dit jaar vooral op je eigen oordeel en visie en neem niet klakkeloos aan wat je voorgeschreven wordt. (En geloof dus ook niet zomaar wat ik schrijf) 2. Van binnen naar buiten leren Help je leerlingen hun innerlijke motivatie te vinden zodat jij ze wat minder vaak 'achter hun broek' hoeft te zitten. Hoe? Help ze te ontdekken:
Pas waar mogelijk je lessen hierop aan. Oftewel: leren van binnen naar buiten. 3. De meeste leerlingen denken met hun handen Zo’n 60% van je leerlingen leert het beste door te doen en te ervaren. Het liefst spelenderwijs, door te experimenteren en zelf oplossingen te ontdekken. Je doet ze een groot plezier om je denklessen af te wisselen met ervaringsgerichte doe-lessen. Omdat ze denken met hun handen! 4. Maximaal resultaat? Relax! Als je het hoofd van je leerling te vol propt met kennis, kan er al snel niks meer bij! Ze luisteren wel, maar ze horen je niet. Ze worden geprikkeld en moe! Doorgaan is zinloos. Evenals aandacht eisen. Relax! Help ze eerst hun hoofd leeg te maken door te ontspannen. Lach, luister naar muziek, mediteer of laat ze juist bewegen. Bedrijven als Google en Facebook laten hun werknemers verplicht luieren, lantefanteren en spelen. Het maakt ze creatiever, productiever en gezonder! De ideale lesdag heeft afwisselend inspanning en ontspanning. 5. Stuur je mening op vakantie Een veelvoorkomende praktijksituatie: Joost zit onderuitgezakt op zijn stoel en voert geen klap uit. Conclusie? Joost is lui en ongemotiveerd! Maar weet je zeker dat dit klopt? Is het misschien geen feit maar een interpretatie? Mogelijk heeft Joost een hele andere redenen voor zijn gedrag?
Een mening roept bijna altijd een (negatieve) tegen-reactie van je leerling op. Zeker als de mening niet klopt met de werkelijke reden voor het gedrag van de leerling. Grote kans dat hij zich wil verdedigen, verantwoorden of zijn frustratie uiten. Probeer eens les te geven zonder meningen te uiten en kijk welk effect dat op je leerlingen heeft. 6. Eerst luisteren en dan pas gehoord worden.
Als je wilt dat je leerlingen naar je luisteren luister dan eerst naar je leerlingen. Probeer te begrijpen wat ze beweegt, wat ze motiveert, hoe ze leren. Wees een leerling onder de leerlingen en loop eens een dag stage als leerling. Ervaar zelf eens hoe hun schooldag eruit ziet! 7. Wees als een spiegel. Leerlingen kopiëren jou gedrag. Wil je een vriendelijke klas? Wees zelf vriendelijk. Moeten ze hun huiswerk op tijd afhebben? Zorg dat jouw nakijkwerk op tijd klaar is. Moeten ze netjes schrijven? Geef het goede voorbeeld op het bord. Bij jongere kinderen werkt dit principe nog sterker. Begin er dus jong mee. Een fijn en succesvol 2016 Michel Linthorst Volgende week starten 18 deelnemers aan twee 4-daagse trainingen (2 x 2 dagen) Voor beide trainingen is nog plek open. Zie de agenda Meedoen? Stuur een mailtje. ps. blogs kunnen in januari onregelmatiger geplaatst worden ivm met de intensieve trainingen. Blog automatisch ontvangen Volg 7 Life Skills op
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Werkboek:
|